Vasárnap családi ebéd..mit is kellene sütni? Ezen gondolkodtam, aztán eszembe jutott, hogy ezer éve nem csináltam "nyers" tortát, amit a pécsi Natúr Ételbárban tanultam, szóval itt az ideje. Volt a szekrényben egy üveg meggybefőtt, és az ebédre a fánkhoz csináltam csokis-mandulás pudingot, amiből szintén maradt. Így született meg:
Szóval akkor a recept:
Az aljához kell:
- 150 g aprószemű zabpehely
- 1 csokipuding 4 dl tejjel megfőzve (nem kell az egész, nekem kicsit több, mint a felét vette fel a zab)
A krém:
- 200 g meggybefőtt (alaposan leöblítve a cukros lé miatt)
- 150 g kókuszolaj
Az alaphoz a pudingot megfőzzük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd a felét összekeverjük a zabbal. Ha száraz, akkor még fokozatosan adjuk hozzá a pudingból. A megfelelő állag (ne legyen száraz, de arra figyeljünk, hogy álljon össze, különben nem szilárdul meg) elérése után egy 18cm átmérőjű tortaforma aljára nyomkodjuk.
A krémhez a meggyet leöblítjük alaposan (aki eszik cukrot annak nem kell), lecsöpögtetjük turmixgépbe rakjuk és krémesre turmixoljuk. Majd hozzáadjuk a kókuszolajat és még legalább 1 percig turmixoljuk, hogy alaposan összebarátkozzanak. Ha már elég jóban vannak, ráöntjük a zabos alapra és mehet is a fagyasztóba 2 órára. Utána hűtőben tároljuk míg meg nem esszük (de legalább 1-2 órát még minimum).
Nekünk bejött. Kellemesen krémes és lágy, egyáltalán nem tömény és nem telíti el az ember hasát (viszont nehezen abbahagyható az evése.. :D )