Ki mondta, hogy a Pavlova csak torta lehet??
2015. szeptember 27. írta: Békésüti

Ki mondta, hogy a Pavlova csak torta lehet??


pavlova_suti.jpg

Régóta nézegettem a Pavlova torta recepteket, de sosem vettem rá magam, hogy nekifeküdjek. Idegen volt a téma, hogy tojásfehérjéből torta mindenféle "liszt" nélkül....? 

Tegnap este azon tanakodtam, hogy mi legyen ma a desszert...mindenképpen valami olyat akartam alkotni, ami újdonság lesz, nekem is és a családomnak is. Így jött az ötlet, hogy na, itt az idő a régóta nézegetett Pavlovát megalkotni. Kapóra is jött, hogy vasárnap reggel, mert így össze tudtam kötni a kellemeset a hasznossal, a tojássárgákból rántottát csináltam a páromnak. Így nem volt felesleg és ő is jól lakott.. :D

A süti készítésével kezdtem a napot, gondoltam míg sül, el tudom rendezni a reggeli teendőket, mivel 60 percet igényel a sütőben (több receptet megnéztem, hol mennyit írnak.)

1 óra letelte után izgatottam vettem ki a sütőből, hogy kihűljenek a "lapok" és össze tudjam tenni a tortát. Sajnos ez az elképzelés ott bukott meg, mikor megpróbáltam az elsőt leszedni a szilikonos sütőpapírral. Makacsul úgy döntött, hogy nem akar egyben maradni, bánatomra jobban érezte magát darabokban... :(

Újratervezés...mivel az íze nagyon jó volt, beugrott, hogy hát senki nem mondta, hogy a Pavlova csak torta lehet...mivel ez semmiképpen nem akart tortává válni, elfogadtam, hogy legyen süti. 

Így került a mai ebéd után desszertként az asztalra az én Pavlova sütim (ami mellesleg nagyon finom lett! :) ).

pavlova_suti_2.jpg

Azt kérded mi került bele?

  • 6 tojásfehérje
  • 240 g eritrit
  • 1 tk málnás borecet (opció: almaecet, balzsamecet)
  • 2 ek zsírszegény cukrozatlan kakaópor

Krém:

  • 1 csomag karamellás pudingpor
  • 2 dl 1.5%-os tej
  • 2 dl víz
  • édesítő ízlés szerint
  • cukormentes házi lekvár (nekem alma és cseresznye volt)

A sütőt előmelegítettem 150°C-ra. A fehérjéket jó kemény (de tényleg...) habbá vertem, majd 3 adagban mixer segítségét igénybe véve belekevertem az eritritet, majd a málnás borecetet. 

Egy nagy sütőtepsibe szilikonos sütőpapírt raktam, és a hab felét kör alakot formázva rákanalaztam és kicsit elsimítottam. A massza másik felébe belekevertem a kakaóport és ugyan úgy mint az előző, a tepsire került.

Visszavettem a sütő hőfokát 130°C-ra és betettem, had sütkérezzen 60 percig. 

Közben a pudingport az édesítős tejjel és a vízzel készre főztem, félre raktam had hűljön ki.

Miután letelt a 60 perc és szembesültem azzal, hogy ez már pedig akár mennyire is akarom, nem fog egyben elválni a papírtól fogtam egy jénait, az alját vékonyan megkentem a pudinggal, beletördeltem a fehér, majd a kakaós tortalap 1/4-ét. Tettem rá 4 teáskanál házi cukormentes lekvárt, majd a puding felét. Erre került ismét a két lap következő 1/4-e, megint 4 teáskanál házi cukormentes lekvár, majd a puding másik fele. A tetejére elszórtam a megmaradt lap darabokat és díszítésnek házi lekvárt választottam.

Ahhoz képest, hogy eléggé nem úgy nézett ki, mint az eredeti terv alapján kellett volna, nagyon nagy sikert aratott, mindenkinek nagyon ízlett...bánatomra egy falat nem maradt. De nem baj...célom lett, hogy Pavlova sütit már gyártottam, DE tortát is akarok! :) Na majd legközelebb...

pavlova_suti_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://bekesuti.blog.hu/api/trackback/id/tr257845918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása