Nagyon szeretem a natúr sütőtökpürét. Most is volt otthon készen egy jó adag a hűtőben. Ezért mikor a hétvégén azon tanakodtam, mit is kellene sütni, rögtön valami sütőtökös variációban gondolkodtam. Mi lehet jó a sütőtökhöz?? Dió..na az passzol...de mivel keverjem ki a krémet? Natúr joghurt...Igaziból a 0,1%-os joghurtnak nincs is íze...így jött az alábbi variáció, amely ismét nagy sikert aratott a családi körben. :)
Amit be kell szerezned az alaptésztához:
- 30 g teljes kiőrlésű zabliszt
- 30 g zsírtalanított kókuszliszt
- 15 g kókuszolaj
- 20 g eritrit
- 1 tojás
- 5 g 1,5% (laktózmentes) tej
A sütőt előmelegítettem 180°C-ra. A liszteket összekevertem az eritrittel, majd a tojást villával felvertem és hozzáöntöttem a kókuszolajat. A két keveréket összeöntöttem és jól átgyúrtam. Nekem egy kicsit száraz lett, ezért került bele a tej. A lényeg, hogy egy közepesen laza tésztát kapjunk, amit a kókuszolajjal nagyon vékonyan bekent tortaforma (18 cm) aljára tudunk nyomkodni. Ez kerül első körben a sütőbe 180°C-on kb 10 percre. Míg ez sül, kikevertem a krémet is.
Ami pedig a krémhez kelleni fog:
- 200 g sült sütőtökpüré
- 250 g 0,1% natúr joghurt
- 1 tojás
- 1 tk vanília aroma
- édesítő
- 1/2 2 kk őrölt gyömbér
- 1 kk őrölt fahéj
- 5 szem dió
A tojást kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig kikeverjük a vanília aromával és az édesítővel. A megsült, pürésített tökhöz keverjük a sárgáját, hozzáadjuk a gyömbért, a joghurtot és a fahéjat, majd legutoljára óvatosan a fehérjét is belekeverjük. Rásimítjuk az elősült tésztára, megszórjuk tetszés szerint a dióval és visszatoljuk a sütőbe majd tovább sütjük egy 40-50 percet. Ha hagyjuk legalább langyosra kihűlni, tökéletesen szelhető. :)